אלרגיה למזון

 
 

אלרגיה למזון

אלרגיה למזון מופיעה בכ- 5-8 אחוזים מהילדים. מחלה זו קשורה למחלות אלרגיות אחרות בילדים, כמו למשל אטופיק דרמטיטיס ואסתמה.
מהי אלרגיה למזון ?
אלרגיה למזון היא תופעה בה מערכת החיסון של הגוף מגיבה תגובה חריפה כנגד מרכיב מסוים במזון. חלק מהאלרגיות הללו ממשיכות עד לבגרות (כמו למשל אלרגיה לשומשום או לבוטנים), וחלק מהן נוטות לחלוף במשך הזמן (כמו למשל אלרגיה לביצים או לחלב). חלק מהאלרגיות מתחילות כבר בגיל הינקות-למשל אלרגיה לחלב, וחלק מהן יכולות להתחיל רק בגיל מבוגר יותר- כמו למשל אלרגיה לדגים.
מהם המזונות הגורמים בשכיחות גבוהה לאלרגיה ?
אלרגנים שכיחים במזון כוללים: חלב, ביצה, סויה, חיטה, שומשום, בוטנים, אגוזים, דגים ופירות ים.
כיצד מתבטאת אלרגיה למזון ?
אלרגיה למזון יכולה להתבטא בצורות שונות. בחלק מהמקרים התגובה מיידית לאחר צריכת המזון והיא כוללת: הקאות, פריחה עורית מגרדת, התנפחות של הלשון, קוצר נשימה ואסתמה ועד ירידת לחץ דם ועילפון.
במקרים אחרים התגובה איטית יותר ותכלול בהמשך כאבי בטן, הקאות, שלשול קשה.
כיצד מאבחנים אלרגיה למזון ?
אלרגיה למזון מאובחנת בראש ובראשונה על פי הסיפור של החולה. בחלק מהמקרים ניתן לבצע בדיקות דם לזיהוי נוגדנים כלפי מרכיבי מזון מסוימים. תבחיני עור לאלרגיה משמעותיים בשלילת אלרגיה לגורם מסוים אולם בד"כ אינם יכולים להוכיח אלרגיה באופן חד משמעי. אבחנה סופית יכולה להתבצע על ידי מבחן תגר בו נותנים לחולה את המזון החשוד בגרימת אלרגיה- תחת השגחה רפואית. בדיקה כזו מתבצעת רק במקרים נדירים.
נדיר שאדם יהיה רגיש ליותר מ – 3 מוצרי מזון.
כיצד מטפלים באלרגיה למזון ?
הטיפול העיקרי באלרגיה למזון הוא מניעת צריכת המזון האלרגני. במקרים של אלרגיה חריפה מציידים את החולה במזרק אדרנלין בשם EPIPEN- המיועד להזרקה במידה של הופעת אלרגיה חריפה. בכל מקרה יש לפנות לחדר מיון בדחיפות בעת הופעת אלרגיה חריפה למזון.
יש לזכור שאלרגיה למזון עשויה להיות מסכנת חיים- בעיקר במקרים בהם החולה סובל גם מאסתמה.

 

גרסה להדפסה גרסה להדפסה       שליחה לחבר שליחה לחבר