מחלת צליאק

 
 

מחלת צליאק
מחלת צליאק מתבטאת באי סבילות של הגוף לחלבון המצוי בדגנים – חלבון הגלוטן.המחלה הינה בעלת מרכיב תורשתי.
במחלת הצליאק נגרמת על ידי תגובה של מערכת החיסון כנגד חלבון הגליאדין שבגלוטן. תגובה זו גורמת להווצרות של דלקת במעיים בעת חשיפה למוצרי מזון המכילים גלוטן.
מהם תסמיני המחלה ?
הדלקת הנוצרת במערכת העיכול גורמת לשינויים במבנה המעי הדק ולהפרעות בספיגת מזון. בנוסף עשויים להופיע חוסר תאבון,ירידה במצב הרוח, שלשול כרוני, עיכוב בגדילה והפרעה בעליה במשקל, הקאות. התסמינים מופיעים לאחר הכנסת גלוטן לתזונת הילד – בדרך כלל לאחר הכנסת דייסות או מוצרים המכילים חיטה ושעורה.
מחלת צליאק מביאה להפרעה בספיגה של חומרים שונים ממערכת העיכול, ביניהם ויטמינים שונים, שומנים, ברזל, וחומצה פולית- עקב כך עשויות להופיע מחלות הקשורות בחסרים אלו- כמו למשל אנמיה מחסר ברזל.
כיצד מאבחנים את המחלה ?
אבחנה של צליאק מתבצעת על ידי בדיקות דם המגלות רמות נוגדנים גבוהות כנגד גלוטן. בנוסף יש צורך לבצע בדיקת ביופסיה של מערכת העיכול בעזרת סיב אופטי ולקיחת דגימת ריקמה מרירית המעי הדק לשם אבחנה ודאית.
כיצד מטפלים במחלה ?
טיפול במחלה כולל תזונה נטולת גלוטן למשך כל החיים. לאחר הוצאת הגלוטן מהדיאטה מופיע בדרך כלל שיפור מהיר בתסמינים.
מהם הסיבוכים של מחלת צליאק ?
מעבר לחסרים תזונתיים, והפרעה בגדילה. נמצא בהמחלה קשורה בשכיחות גבוהה יותר של ממאירויות במערכת העיכול מאשר באוכלוסיה הרגילה.

 

גרסה להדפסה גרסה להדפסה       שליחה לחבר שליחה לחבר